Większość osób lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, najlepiej przygotowanego w domu ze świeżych składników. Ciasta babci, ciasta jak u mamy przywodzą każdemu na myśl przyjemne wspomnienia z dzieciństwa – wspólnie spędzanych niedziel przy kawie czy herbacie oraz kawałku smacznego ciasta.

Obecnie coraz częściej dostępne są w sprzedaży czy to w lokalnej cukierni czy niewielkiej kawiarni pyszne ciasta domowe – serniki, makowce, ciasta z kremem, ciasta drożdżowe czy kruche tarty z owocami. Pieczone są na podstawie sprawdzonych receptur, ze świeżych składników, na przykład z wykorzystaniem sezonowych owoców. Takie ciasta zawsze znajdą amatorów, którzy wolą po całym tygodniu pracy – zamiast spędzać czas w kuchni przy piekarniku – pójść do sprawdzonej cukierni i kupić wybrane smakołyki. Wybór jest ogromny i można popróbować wielu różnych smaków, dosłownie rzecz ujmując, po kawałku z każdego ciasta miast borykać się z blachą ciasta jednego rodzaju przez kilka dni.

Duża grupa osób podejmuje również osobiste wysiłki, by przygotować ciasta własnego wyrobu, nieraz rozpoczynając swą przygodę kulinarną od najprostszych słodkości. Należą do nich niewątpliwie ciasta bez pieczenia, na przykład sernik na zimno z galaretką. Jeżeli szukasz przepisów na ciasta bez pieczenia lub ciasta z kremem odwiedź koniecznie delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/.

Ciasta takie przygotowuje się szybko, przechowuje w lodówce, a smakują zazwyczaj wszystkim, szczególnie w okresie letnim, gdyż wówczas przyjemnie ochładzają organizm od wewnątrz. Ale i jesienią oraz zimą ciasto takie, przekładane pyszną masą kokosową czy kakaową znajdzie amatorów w połączeniu z filiżanką aromatycznej kawy.